مقدمه این روزها اهمیت هنر و فرهنگ به عنوان سرمایه های لازم برای رشد و توسعه بسیار شناخته شده است و نیاز اقتصاد به یافتن زمینه های جدید سرمایه گذاری برای درآمدزایی، ایجاد شغل و ... بسیاری از کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته را به تلاش واداشته است. استفاده کامل از منابع موجود برای دستیابی به توسعه پایدار. در این راستا کشورهای مختلف با سرمایه گذاری بر منابع فرهنگی خود سعی در ارتقای توسعه اقتصادی، اجتماعی و سیاسی دارند. در مسیر توسعه ملی، پرداختن به شهرها و بهره گیری از فرصت های شهر برای دستیابی به توسعه شهری یک نیاز حیاتی است. استفاده بهینه از منابع فرهنگی برای توسعه شهرها نیازمند برنامه ریزی دقیق است. سایت آس چارتر بهترین سایت برای خرید بلیط هواپیما مشهد تهران می باشد.
برنامه ریزی فرهنگی به عنوان فصل به هم پیوسته سه رشته اقتصاد فرهنگی، اقتصاد شهری و برنامه ریزی شهری، ابزاری ضروری برای بهره برداری از منابع فرهنگی در جهت توسعه محسوب می شود. برای طراحی یک برنامه توسعه بهینه باید شناخت کامل و دقیقی از وضعیت موجود داشته باشیم. در این راستا ارزیابی عملکرد ما در بهره برداری از منابع فرهنگی اولین گام برای هر برنامه توسعه فرهنگی است. در میان بسیاری از معیارهای موجود برای روند توسعه فرهنگی مناطق، نشاط فرهنگی جامع ترین معیار است که از ترکیب سه شاخص استفاده می کند: 1) وجود فرصت برای مشارکت فرهنگی. 2) مشارکت فرهنگی؛ و 3) حمایت از فرهنگ و 54 متغیر. نشاط فرهنگی بیانگر وضعیت یک جامعه در تولید، اشاعه و حمایت از هنر و فرهنگ به عنوان پایگاه سرمایه فرهنگی و نیز توسعه فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی است.
نشاط فرهنگی می تواند تصویری دقیق از امکان رشد و بهره برداری از منابع فرهنگی به دلیل استفاده از متغیرهای متعدد ارائه دهد. همچنین پتانسیل مناطق مورد مطالعه را برای بهره برداری از پتانسیل های فرهنگی موجود اندازه گیری می کند. مواد و روشها پژوهش حاضر با هدف تعیین نشاط فرهنگی در کلانشهرهای تهران، اصفهان و مشهد انجام شد. همچنین مقایسه ای در رابطه با شاخص ها و زیرشاخص های آنها برای کلان شهرهای مذکور انجام شده است. بر این اساس، این پژوهش از نظر هدف و روش، یک تحقیق کاربردی و از نوع توصیفی- تحلیلی است. داده های مورد نیاز برای ارزیابی نشاط فرهنگی و شاخص های سه گانه آن به طور مستقیم از سازمان های مربوطه و تقویم های آماری به دست آمده است.
هر یک از سه شاخص نشاط فرهنگی شامل چندین زیرشاخص به شرح زیر است. فرصتهای مشارکت فرهنگی عبارتند از: 1) سازمانهای غیرانتفاعی، عمومی و تجاری مرتبط با هنر، 2) مکانهای هنری خردهفروشی، 3) مکانهای غیر هنری با برنامههای هنری و فرهنگی، 4) جشنوارهها و رژهها، 5) رسانههای متمرکز بر هنر. ، 6) مدارس هنر. مشارکت فرهنگی شامل: 1) مشارکت مخاطبان، 2) گفتمان درباره هنر و فرهنگ در رسانه ها. در نهایت، حمایت از فرهنگ شامل هزینه های عمومی برای حمایت از هنر در همه بخش ها می شود. در راستای هدف این تحقیق، دادهها با استفاده از روشهای آماری شامل میانگین و انحراف معیار استانداردسازی شدند تا واحدهای یکسانی از متغیرها و دادههای مختلف به دست آید و از سوگیری دادهها جلوگیری شود.
در نهایت با استفاده از میانگین ساده متغیرها، زیرشاخص های اصلی محاسبه و با استفاده از میانگین سه زیرشاخص اصلی، سرزندگی فرهنگی برای سه کلان شهر مذکور طی سال های 1392-1395 (30 اسفند 1392) سنجیده شد. - 21 مارس 2016). بحث، نتایج و نتیجهگیری ارزیابی سرزندگی فرهنگی در این مطالعه نشان داد که اصفهان در بین سه کلان شهر مورد مطالعه، رتبه اول را به خود اختصاص داده است و از طریق بهبود عملکرد خود از 0.203 در ابتدای دوره به 0.792 در پایان پیش رفته است. تهران با ارتقای اندکی در امتیاز نشاط فرهنگی خود از 0.321- به 0.041- به عنوان دومین شهر در بین این سه شهر قرار گرفت و مشهد با امتیاز 0.069- در پایان دوره در مقایسه با سومین شهر از نظر نشاط فرهنگی، سومین شهر کلان شهر از نظر نشاط فرهنگی بود.
در ابتدا به سطح اصلی خود یعنی 0.530- رسید. همچنین از نظر سه زیرشاخص عمده نشاط فرهنگی، اصفهان از نظر فرصت مشارکت فرهنگی رتبه اول، تهران رتبه دوم و مشهد با امتیاز منفی در این دوره رتبه آخر را دارند. در زمینه مشارکت فرهنگی اما تهران با بالاترین امتیاز در مقایسه با دو کلانشهر دیگر رتبه اول را به خود اختصاص داد و تنها کلانشهر دارای ارزش مثبت برای این شاخص بود. پس از تهران، اصفهان و مشهد در رتبه های دوم و سوم قرار گرفتند. در نهایت با توجه به حمایت از فرهنگ، اصفهان در بین سه کلانشهر مورد مطالعه در دوره پژوهشی اول شد. مشهد در رتبه دوم و تهران با کسب امتیاز منفی کمترین مقدار را در این نماگر در این دوره کسب کردند.
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0